CT undersøkelse

CT undersøkelse

Siden 2007 har Oslo dyresykehus kunnet tilby CT-undersøkelser. Vi har siden dengang fått omfattende erfaring med dette, noe som gir god pasientsikkerhet og utmerket kvalitet på studiene.

 

Forberedelse til CT-undersøkelse

Forberedelse til CT-undersøkelse

CT er en forkortelse for computertomografi. Prinsippet for undersøkelsen er at det tas en rekke (vanligvis flere hundre) tverrsnittbilder av kroppen. Det benyttes røntgenstråler på som ved tradisjonell røntgen, men ved en CT-undersøkelse får man frem både skjelett- og bløtvevstrukturer på en mye bedre måte. Dermed ser man ting som vanlig røntgen ikke kan vise.

Områder der CT-undersøkelse er spesielt nyttig er ved sykdommer i nervesystemet, ryggproblemer, sykdommer i nese- og bihuler og ved undersøkelse for metastaser (spredning av kreft).

Ved en CT-undersøkelse er det veldig viktig at pasienten ligger helt stille. Hunder og katter legges derfor i narkose før undersøkelsen. Selve undersøkelsen tar ikke mer enn noen minutter. De overvåkes underveis av en dyrepleier.

En CT-undersøkelse har ikke større verdi enn kompetansen til den som studerer bildene i etterkant. Det er selve avlesningen som er tidkrevende og vanskelig. Vi er så heldige å ha diplomat i bildediagnostikk Hege Kippenes Skogmo til å lese av studiene. Hun er en av Nordens ledende bildediagnostikere.

Hjernesvulst hos hund

Hjernesvulst hos hund

Etter at undersøkelsen er foretatt kan vi lage tredimensjonale rekonstruksjoner. Dette er aktuelt blant annet ved kompliserte bruddskader, og gir oss muligheten til å planlegge bedre i forkant av en operasjon.