Kreftbehandling

Kreftbehandling

Ved Evidensia Oslo Dyresykehus har vi en egen kreftspesialist, Veronica Kristiansen, som er stipendiat i klinisk onkologi. Hun  gjør utredninger og gir cellegiftbehandling av kreftsykdommer.

En høy andel av hundene / kattene utvikler svulster eller systemiske kreftsykdommer i løpet av levetiden. Mange av kreftsykdommene som påvises er av samme type som vi kjenner fra mennesker.

De fleste kulene/svulstene som opptrer i huden er heldigvis godartede. Dette kan fastslåes med en vevsprøve (biopsiprøve), og svulsten behøver da ikke en gang alltid fjernes ved operasjon.

Den vanligste måten å behandle kreftsykdommer er å fjerne svulsten ved operasjon. Etterpå sender man inn en vevsprøve for å få en nøyaktig beskrivelse av hvilken type svulst som er fjernet, og om den vil utgjøre noen fare for dyret videre.

Noen ondartede kreftsykdommer kan imidlertid kreve annen behandling enn kirurgisk fjerning. Hunder og katter kan, akkurat som mennesker, behandles med cellegift med det formål å holde sykdommen i sjakk, hindre spredninger til andre steder i kroppen.

Før man tar beslutning om slik behandling, må hunden undersøkes nøye for å vite hvor langt sykdommen er kommet. Cellegiftbehandlingen har som mål på å opprettholde dyrets livskvalitet, mens man prøver å slå kreftsykdommen tilbake. Dyrets levetid med god kvalitet forlenges, men dessverre vil cellegift bare i få tilfeller kurere dyret helt for sykdommen.

Du kan lese mer om kuler og svulster hos hunder og katter her.

Klikk her for å lese historien om golden retrieveren Sofus, som hadde lymfekreft.